Bőcs KSC hivatalos honlapja - Bőcs, foci, utánpótlás, képek

2022.01.25. kedd Pál
Főoldal » Tóth László a Top100-ban

Tóth László a Top100-ban

2010. március. 03. 22:31
A Bőcs KSC klubmenedzsere Tóth László bekerült a Pepsifoci.hu által létrehozott a magyar foci legbefolyásosabb szereplőit bemutató TOP100-as sorozatába.

 

A teljes cikk a pepsifoci.hu oldalán található a következő címen: Magyar Foci Top100

 

Tóth László fiatalon jelenlegi munkaadója, a Diósgyőr játékosa is volt másfél évig a 80-as évek végén, ahová az elmúlt év végén szakmai igazgatóként tért vissza. Országos hírnevet mégsem Miskolcon, hanem a közeli Bőcsön szerzett magának.

Az aktív labdarúgást feladva hamar átnyergelt az edzői pályára. A borsodi kiscsapat edzőjeként akkor szerzett először hírnevet magának, amikor együttese gyakorlatilag elütötte a feljutástól története első NB II-es szezonját töltő Ferencvárost. Sokan már a végül 0-0-ra végződött meccs előtt falkapták a Fradi akkori edzőjének, Zoran Kunticsnak a nyilatkozatára a fejüket, aki így jellemezte az akkori Bőcsöt:
- Még nem találkoztam a másodosztályban olyannyira motivált csapattal, mint a Bőcs. Igazi fanatikusok, akik az életüket is odaadnák érte, hogy jól szerepeljenek a Fradi ellen - mondta Kuntics, aki a magánbeszélgetéseken azt is hozzáfűzte, Tóth nagyon jó barátja, nem gondolja azt, amit róla gondoltak páran, azaz hogy nagyképű lenne, motiválásban pedig nem sokan jobbak nála idehaza.

- Van a felnőtt csapatban két tehetséges roma fiú, akiket már iskolás korukban kiszemelt. Rávette a szülőket, hogy engedjék el őket edzésre, az önkormányzattal kifizettette az ebédjüket, beíratta őket napközibe, s odafigyelt, hogy az edzés mellett rendesen tanuljanak. Ma mind a ketten a csapatban fociznak. Nemrég Nyíregyházáról ideszerződött egy kameruni játékos, akitől meccs előtt meg szokta kérdezni: ebédelt-e rendesen. Ha nem, szerez neki szendvicset - mondták arról Bőcsön, hogyan is viseltetik Tóth a játékosai iránt.

Tóth László ideje 2008 őszén jött el. Akkor szinte mindenkit megdöbbentett, hogy a nyitófordulóban hatot vágó FTC a Bőcs ellen azonnal elvesztette veretlenségét. Mindenkit, egy embert kivéve: Tóthot, aki a mérkőzés előtt úgy fogalmazott, akkori formájukban tízből tízszer elvernék a Fradit. A bőcsi csoda nem ért véget, tíz fordulón át vezették a tabellát a Ferencváros előtt, Tóth pedig szemmel láthatóan élvezte a helyzetet.

Ez megnyilvánult a nyilatkozataiban is, melyek nem mindig tűntek feltétlen szalonképesnek, de arra jók voltak, hogy növeljék Tóth ismertségét, illetve az iránta megnyilvánuló ellenszenvet az akkori rivális ferencváros szurkolóitól. A zöld-fehér híveket szinte szándékosan provokálta a bőcsi edző, de szókimondása révén állandóan szerepelt a médiában. A Szolnok elleni vereség után például a következőképpen kommentálta a játékvezető ténykedését a bőcsi honlapon:

- Ilyen gyenge játékvezetést még pályafutásom során nem tapasztaltam. Olyan érzésem volt, mintha tangabugyiban vezette volna a mérkőzést. De a mai világban a tangabugyit hordó férfiak élveznek előnyt.

Tóth egyébként a politikába is belekóstolt, korábban a képviselőtestületbe is beválasztották. Még jól állt a tabellán a Bőcs, amikor a polgármesterrel akadt vitája, aki Tóth szerint féltékenységből nem adott csapatának több pénzt, mivel tudta róla, neki is vannak politikai ambíciói.

Tóth akkoriban megjelenésével is a klasszikus „helyi vagányt” személyesítette meg, hiszen hidegebb időben rendre bőrkabátban ült a kispadon, a napszemüveg pedig soha nem hiányzott a fejéről. Játékosainak azonban mindvégig afféle támasza volt, az akkoriban felkapott Irhás sorsát például ő egyengette, a hírek szerint abban is nagy szerepe volt, hogy a Fradival és a Haladással is hírbehozott irányító végül hogyan alakítsa további pályafutását.

A „bőcsi csoda” 2009-ben nem folytatódott, Tóth László nevét viszont országszerte híressé tette. A nyáron nagy bizonytalanságban lévő DVTK-nál fel is merült a neve, de végül nem jött létre a tervezett együttműködés, vélhetően a sok-sok bizonytalan tényező miatt, télen viszont már semmi nem mentette meg attól, hogy ő legyen az egyik alakítója az újjáépülő Diósgyőr életének. Sportigazgató lett a már Tornyi Barnabás által edzett DVTK-nál, tárgyalt a játékosokkal, egyeztetett a kiszemeltekkel, attól pedig nem tart, hogy a két „színes” figura tönkretenné egymást, az ő szavaival élve két vezérbika megfér egymás mellett Miskolcon, neki nem jelent gondot aládolgozni Tornyinak.

Befolyása a magyar futballra:

Nehéz eldönteni, hogy a másodosztályban volt nagyobb vagy most az NB I-ben. Korábban csapatával igencsak befolyásolta azzal az eseményeket, hogy az ország legeredményesebb klubjának, a már jó ideje szenvedő Ferencvárosnak tovább nehezítette a helyzetét, az élvonalban dolgozni viszont minden bizonnyal nagyobb kihívás. Miskolcon most megmozdult a város, lett pénz mindenre, ami a DVTK remélt bennmaradásához kellhet. Mivel aktívan részt vett az átigazolásokban, így mindenképpen lehet szerepe abban, hogy mi lesz az egyik legpatinásabb hazai klub, a 100 esztendős Diósgyőr sorsa: megmarad vidéki fellegvárnak vagy esetleg szülinaposként az NB II-ben kezdheti meg a második 100 évét. Emellett úgy hírlik, Tóth egyfajta diósgyőri fiókcsapatként kívánja működtetni a Bőcsöt, így sportigazgatóként gyakorlatilag egy NB II-es csapat szereplésére is komoly hatása van.

 

( Forrás: Pepsifoci.hu , Fotó: Balázs Flórián

 

 


előző hír archivum 2010 következőKapcsolódó cikkek:
Következő mérkőzés
Bőcs KSC
szünet

Tabella
hely csapat M pont
1. Gesztely 13 31
2. BTE Felsőzsolca 13 29
3. Cigánd SE 13 27
4. Hidasnémeti 13 26
5. MVSC 13 24
6. Edelény-Borsodszer 13 24
7. Bőcs KSC 11 23
8. Bánhorváti 12 19
9. Aszaló SE 13 18
10. Encs VSC 13 16
11. Emőd 13 14
12. Mezőkeresztes 13 13
13. Nyékládháza 12 10
14. Abaújszántó 12 9
15. Mád 12 7
16. Sárospatak 11 0
Góllövőlista
Orosz Tamás11
Titkó Gergő6
Szabó Zsolt5
Irhás Ignác2
Kerekes Máté1
Nyírcsák Gábor1
El-Sherif Omar1
Tóth Tamás1
Lakatos László1