Bőcs KSC hivatalos honlapja - Bőcs, foci, utánpótlás, képek

2020.09.18. péntek Diána
Következő mérkőzés
Bőcs KSC
szünet

Előző mérkőzés
Képek
Főoldal » Tóth László a Top100-ban

Tóth László a Top100-ban

2010. március. 03. 22:31
A Bőcs KSC klubmenedzsere Tóth László bekerült a Pepsifoci.hu által létrehozott a magyar foci legbefolyásosabb szereplőit bemutató TOP100-as sorozatába.

 

A teljes cikk a pepsifoci.hu oldalán található a következő címen: Magyar Foci Top100

 

Tóth László fiatalon jelenlegi munkaadója, a Diósgyőr játékosa is volt másfél évig a 80-as évek végén, ahová az elmúlt év végén szakmai igazgatóként tért vissza. Országos hírnevet mégsem Miskolcon, hanem a közeli Bőcsön szerzett magának.

Az aktív labdarúgást feladva hamar átnyergelt az edzői pályára. A borsodi kiscsapat edzőjeként akkor szerzett először hírnevet magának, amikor együttese gyakorlatilag elütötte a feljutástól története első NB II-es szezonját töltő Ferencvárost. Sokan már a végül 0-0-ra végződött meccs előtt falkapták a Fradi akkori edzőjének, Zoran Kunticsnak a nyilatkozatára a fejüket, aki így jellemezte az akkori Bőcsöt:
- Még nem találkoztam a másodosztályban olyannyira motivált csapattal, mint a Bőcs. Igazi fanatikusok, akik az életüket is odaadnák érte, hogy jól szerepeljenek a Fradi ellen - mondta Kuntics, aki a magánbeszélgetéseken azt is hozzáfűzte, Tóth nagyon jó barátja, nem gondolja azt, amit róla gondoltak páran, azaz hogy nagyképű lenne, motiválásban pedig nem sokan jobbak nála idehaza.

- Van a felnőtt csapatban két tehetséges roma fiú, akiket már iskolás korukban kiszemelt. Rávette a szülőket, hogy engedjék el őket edzésre, az önkormányzattal kifizettette az ebédjüket, beíratta őket napközibe, s odafigyelt, hogy az edzés mellett rendesen tanuljanak. Ma mind a ketten a csapatban fociznak. Nemrég Nyíregyházáról ideszerződött egy kameruni játékos, akitől meccs előtt meg szokta kérdezni: ebédelt-e rendesen. Ha nem, szerez neki szendvicset - mondták arról Bőcsön, hogyan is viseltetik Tóth a játékosai iránt.

Tóth László ideje 2008 őszén jött el. Akkor szinte mindenkit megdöbbentett, hogy a nyitófordulóban hatot vágó FTC a Bőcs ellen azonnal elvesztette veretlenségét. Mindenkit, egy embert kivéve: Tóthot, aki a mérkőzés előtt úgy fogalmazott, akkori formájukban tízből tízszer elvernék a Fradit. A bőcsi csoda nem ért véget, tíz fordulón át vezették a tabellát a Ferencváros előtt, Tóth pedig szemmel láthatóan élvezte a helyzetet.

Ez megnyilvánult a nyilatkozataiban is, melyek nem mindig tűntek feltétlen szalonképesnek, de arra jók voltak, hogy növeljék Tóth ismertségét, illetve az iránta megnyilvánuló ellenszenvet az akkori rivális ferencváros szurkolóitól. A zöld-fehér híveket szinte szándékosan provokálta a bőcsi edző, de szókimondása révén állandóan szerepelt a médiában. A Szolnok elleni vereség után például a következőképpen kommentálta a játékvezető ténykedését a bőcsi honlapon:

- Ilyen gyenge játékvezetést még pályafutásom során nem tapasztaltam. Olyan érzésem volt, mintha tangabugyiban vezette volna a mérkőzést. De a mai világban a tangabugyit hordó férfiak élveznek előnyt.

Tóth egyébként a politikába is belekóstolt, korábban a képviselőtestületbe is beválasztották. Még jól állt a tabellán a Bőcs, amikor a polgármesterrel akadt vitája, aki Tóth szerint féltékenységből nem adott csapatának több pénzt, mivel tudta róla, neki is vannak politikai ambíciói.

Tóth akkoriban megjelenésével is a klasszikus „helyi vagányt” személyesítette meg, hiszen hidegebb időben rendre bőrkabátban ült a kispadon, a napszemüveg pedig soha nem hiányzott a fejéről. Játékosainak azonban mindvégig afféle támasza volt, az akkoriban felkapott Irhás sorsát például ő egyengette, a hírek szerint abban is nagy szerepe volt, hogy a Fradival és a Haladással is hírbehozott irányító végül hogyan alakítsa további pályafutását.

A „bőcsi csoda” 2009-ben nem folytatódott, Tóth László nevét viszont országszerte híressé tette. A nyáron nagy bizonytalanságban lévő DVTK-nál fel is merült a neve, de végül nem jött létre a tervezett együttműködés, vélhetően a sok-sok bizonytalan tényező miatt, télen viszont már semmi nem mentette meg attól, hogy ő legyen az egyik alakítója az újjáépülő Diósgyőr életének. Sportigazgató lett a már Tornyi Barnabás által edzett DVTK-nál, tárgyalt a játékosokkal, egyeztetett a kiszemeltekkel, attól pedig nem tart, hogy a két „színes” figura tönkretenné egymást, az ő szavaival élve két vezérbika megfér egymás mellett Miskolcon, neki nem jelent gondot aládolgozni Tornyinak.

Befolyása a magyar futballra:

Nehéz eldönteni, hogy a másodosztályban volt nagyobb vagy most az NB I-ben. Korábban csapatával igencsak befolyásolta azzal az eseményeket, hogy az ország legeredményesebb klubjának, a már jó ideje szenvedő Ferencvárosnak tovább nehezítette a helyzetét, az élvonalban dolgozni viszont minden bizonnyal nagyobb kihívás. Miskolcon most megmozdult a város, lett pénz mindenre, ami a DVTK remélt bennmaradásához kellhet. Mivel aktívan részt vett az átigazolásokban, így mindenképpen lehet szerepe abban, hogy mi lesz az egyik legpatinásabb hazai klub, a 100 esztendős Diósgyőr sorsa: megmarad vidéki fellegvárnak vagy esetleg szülinaposként az NB II-ben kezdheti meg a második 100 évét. Emellett úgy hírlik, Tóth egyfajta diósgyőri fiókcsapatként kívánja működtetni a Bőcsöt, így sportigazgatóként gyakorlatilag egy NB II-es csapat szereplésére is komoly hatása van.

 

( Forrás: Pepsifoci.hu , Fotó: Balázs Flórián

 

 


előző hír archivum 2010 következőKapcsolódó cikkek:
 
Tabella
hely csapat M pont
1. Cigánd SE 16 40
2. Sajóbábony 15 36
3. Mezőkövesd-Zsóry II. 16 34
4. Hidasnémeti 16 30
5. Edelényi FC 15 29
6. MVSC 16 25
7. Gesztely FCE 15 24
8. BTE Felsőzsolca 16 23
9. Bánhorváti (KBSC) 16 21
10. Encs VSC 16 19
11. Bőcs KSC 16 19
12. Mezőkeresztes 16 18
13. Mád FC 15 17
14. Nyékládháza 15 10
15. Gönc VSE 15 6
16. Bogács Termálfürdő 14 4
Góllövőlista
Vadász Elek9
Balázs László3
Szegedi Tibor3
Matesz Attila3
Szabó Zsolt2
Tóth Balázs2
El-Sherif Omar2
Irhás Ignác2
Orosz Tamás2
Molnár Zsolt1
Titkó Gergő1
Csóka Endre1
Szabó István1