Bőcs KSC hivatalos honlapja - Bőcs, foci, utánpótlás, képek

2023.03.31. péntek Árpád
Főoldal » Lapszemle: Van-e bőcsi titok?

Lapszemle: Van-e bőcsi titok?

2008. október. 02. 22:32
A hétvégén megjelent 100% Fradi ComeBack hetilapban található cikk klubunkról, ami kivesézi a bőcsi foci sikerét. Tóth László vezetőedző nyilatkozata mellett, Tóth Istvánt is kérdezték az egyesület működéséről. A 100%Fradinak köszönhetően honlapunkon is olvasható a hosszabb terjedelmű cikk.

 

A szezon előtt csak kevesen gondolhatták, hogy labdarúgócsapatunk legnagyobb riválisa a Bőcs együttese lesz az NB II Keleti csoportjában. A borsodi amatőr csapat óriási meglepetésre 2-1-re legyőzte a mieinket a bajnokság második fordulójában és az élen áll a tabellán. A 100% Fradi annak járt utána, hogy egy 2600 fős község focicsapata hogyan tudja felvenni a versenyt Ferencvárossal? Mi kell ahhoz, hogy a civil munkájuk mellett ingyen játszó focisták motiváltak és eredményesek legyenek, és a klubvezetésnek se menjen el a kedve a munkától akkor, amikor a település országosan ismert sörgyára nem nyújt közvetlen anyagi támogatást a helyi csapatnak.

 

„Tízből tízszer megvernénk a Fradit!”


Tóth László, a Bőcs sikerének egyik kulcsa. A BKSC vezetőedzője szerint csapata a jelenlegi kerettel bármikor felveszi a harcot a Ferencvárossal, de aggódik amiatt, hogy együttese a Szolnok sorsára jut, vagyis a tél folyamán szétkapkodják majd a jól szereplő bőcsi gárdát.

Mi a titka a bőcsi csapat sikerének?
- A legfontosabb, hogy a játékosok kilencven százaléka saját nevelésű. Futballistáink évek óta együtt játszanak, csak szükség esetén, hiányposztokra hozunk máshonnan játékosokat. Ennek köszönhetően nagyon egységes a bőcsi csapat.

Ez volt a kulcsa a Fradi legyőzésének is?
- Úgy éreztem, hogy páran a Fradi új, külföldi játékosai közül nem tudták még feldolgozni a ferencvárosi közeget. Azt mondom, ha újra játszanánk azt a meccset, akkor is mi nyernénk. Az őszi szezon végén a Fradi és a Bőcs fog osztozni a tabella első két helyén. A télen aztán nagy változások lesznek: ameddig a Ferencvárosnak megvannak az anyagi lehetőségei arra, hogy megtartsa játékosait, sőt, akár erősítsen is, addig tőlünk várhatóan többen távoznak majd. A jól szereplő csapat tagjai valószínűleg csábító ajánlatokat kapnak majd – akár az NB I-ből is – mi pedig természetesen elengedjük majd őket, hiszen a bőcsi klub célja, hogy minél jobb futballistákat neveljen ki. Büszkék leszünk azokra a fiainkra, akik az első osztályba kerülnek majd. Ugyanakkor a mi sorsunkat megpecsételi majd ez, mivel nem fogjuk tudni pótolni a távozókat. A klub kilencven százalékban a helyi önkormányzat tulajdonában van, és a szűkös anyagi lehetőségek nem teszik lehetővé, hogy játékosokat vásároljunk. Nyilvánvaló, hogy a jövő évi költségvetésben nem lesz annyi pénz, amennyiből szinten lehetne tartani a csapatot. Épp nemrég számoltuk ki, hogy a 2000-2001-es szezonban a klub 95 millió forintból gazdálkodott, ami ma 300 milliónak felelne meg. Ehhez képest az idei költségvetésünk 50 millió forint.

Ez hosszú távon nem sok jót ígér...
- A bőcsi foci jelenleg a csúcson van. Tízből tízszer megvernénk a Fradit, de ez az utolsó ilyen év, ennél följebb nem juthatunk.

A kiváló bajnoki rajtot követően pedig már sokan azon spekulálnak, hogy vállalná-e az NB I-es indulást a Bőcs, ha megnyerné a Keleti csoportot.
- Erre én azt mondom, hogy inkább tíz év a másodosztályban, stabil utánpótlásbázissal, mint egy-két év az élvonalban, aztán lehetne újra a nulláról elkezdeni mindent. Tíz éve, az alapoktól kezdtük fölépíteni a klubot, az akkori serdülők közül hét-nyolc játékos jelenleg a kezdőcsapat tagja. Az egy szerencsés korosztály volt, sok tehetséges fiatallal. Belőlük épül fel a mostani gárda. Az a baj a magyar labdarúgásban, hogy ez most egy sikertörténet itt Bőcsön, pedig ez kellene, hogy legyen az alap. Ennél csak jobb és sikeresebb utánpótlásnevelő bázisok kellenének országszerte és akkor nem nekünk, magyaroknak kellene rettegnünk mindenkitől a világbajnoki selejtezőkön, hanem nekik kellene rettegniük tőlünk.


 
Megvalósítható álom
Tóth László, amellett, hogy a bőcsi csapat trénere, önkormányzati képviselőként is igyekszik minél többet tenni a helyi sportért. A jövőbeni tervek közül is felvázolt néhányat a 100% Fradinak.

- Nagyon szeretném, ha megvalósulhatna Bőcsön egy olyan oktatási intézmény, amelyik egy kicsit átmenet az akadémia és a középiskolai kollégium között – magyarázta Tóth. - A helyi kézilabdás lányok és a focista fiúk számára teremthetnénk meg ezzel a leghatékonyabb képzés feltételeit. A felnőtt focicsapat sikereinek köszönhetően vagyunk olyan jó tárgyalási pozícióban, hogy anyagi támogatást tudjunk szerezni akár ennek a „mini akadémiának” a létrehozásához is. Ehhez azonban teljes összefogásra lenne szükség a településen. Az akadémián kívül – ami jelenleg még csak egy megvalósítható álomnak tűnik – konkrét fejlesztésekre is szükség van: a bőcsi futballpálya mostani állapotában éppen megüti az NB II-es szintet, úgyhogy óhatatlan a létesítmény fejlesztése.
 

 

Szenzáció a szereplésünk

Tóth István, a BKSC szakosztályvezetője – bár csak névrokona a vezetőedzőnek – azt mondja, egy nagy családként működik az egyesület, amelynek jó híre van a környező megyékben is. A játékosok nem kapnak fizetést, legfeljebb költségtérítést, mégis jól teljesítenek a pályán.

A tavalyi nyolcadik hely után idén milyen célkitűzésekkel vágtak neki a bajnokságnak?
- Az első öt hely valamelyikét kellene megszereznie a csapatnak, ami a játékosállomány összetételét tekintve reális célkitűzés. Jól is kezdtük a szezont, még a Ferencvárost is legyőztük, de tisztában vagyunk vele, hogy nagyon messze még a bajnokság vége.  Magam részéről örülök neki, hogy hozzájárulunk ahhoz, hogy nem lesz „egycsapatos” a bajnokság Keleti csoportja: a Fradi mellett itt a Bőcs, de a Cegléddel is számolni kell, valamint a Debrecen és az MTK tartalékcsapataival is. Mindemellett tisztában vagyok vele, hogy a bajnokság legnagyobb esélyese a Ferencváros. A mi jó szereplésünk most szenzációszámba megy.

Mi van ennek a szenzációnak a hátterében?
- Ennek a csapatnak a gerince több éve együtt van, mint ahogy a szakmai stáb is. A játékosok motiváltak, meg akarják mutatni, hogy mire képesek. Minden sportoló álma, hogy bajnok legyen, így a mi fiaink is szeretnének az élen végezni. Ez természetes dolog. Erős a csapatszellem, ráadásul a tavalyihoz képest még erősödött a keretünk is. Főleg a saját nevelésű játékosokra építünk, de most hozzánk került kölcsönbe Nyíregyházáról Cséke György és a kameruni Menougong George is. Szívesen jönnek hozzánk akár élvonalbeli futballisták is, mert a BKSC-nek jó híre van a környéken. A játéklehetőség, és a szakmai munka színvonala is vonzóvá teszi csapatunkat azok számára, akik máshol esetleg nem jutnak szóhoz. Saját játékosaink mind amatőr státuszban vannak, fizetést nem kapnak. Útiköltségtérítést biztosítunk a számukra, valamint a versenyzéssel kapcsolatos   kiadásokban tudunk segíteni nekik. Futballistáink munka, tanulás mellett játszanak a  csapatban. Arra nincs módunk, hogy pénzért vásároljunk labdarúgókat.

Az első öt hely megszerzését említette célként. Az első öt között ott van az első is. Ha az élen végezne a Bőcs, vállalná az indulást az élvonalban?
- Korai még erről beszélni, majd meglátjuk a bajnokság végén. Igyekszünk minél jobban szerepelni,  és méltó ellenfelei lenni a Ferencvárosnak és a többi csapatnak. Ezért is nem örültem annak, hogy olyan rosszindulatú feltételezések kaptak szárnyra a Jászberény elleni mérkőzésünk megóvása kapcsán, melyek szerint azért kaptuk meg a három pontot, mert az MLSZ minket támogat a Ferencvárossal szemben. Nagyon rossz szemmel nézzük azt, hogy egyesek megpróbálják szembeállítani egymással a csapatokat, mert mi tisztességes eszközökkel, sportszerűen igyekszünk minél jobb eredményt elérni a bajnokságban, és jó kapcsolatra törekszünk minden klubbal.
 
 

A borsodi élet habos oldala

A 2600 lakosú Bőcs községben található legnagyobb vállalat a Borsodi Sörgyár zRt. Érdekesség, hogy miközben ez a cég az egyik piacvezető Magyarországon, a helyi futballcsapat támogatói között nem találjuk ott a nevét. Tóth István szakosztályvezető lapunk érdeklődésére azt mondta, ő maga is kíváncsi lenne arra, vajon a sikeres nagyvállalat miért nem támogatja a BKSC-t.

- Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sörgyár az általa befizetett iparűzési adón keresztül végül is támogatja az önkormányzati tulajdonban lévő futballcsapatot – fejtegette Tóth István –, de azért lenne helye annak a pénznek is, amit közvetlen támogatásként nyújthatna a nagyvállalat a klubnak. A bőcsi csapat sikereire most felkapta a fejét az ország: igazi kuriózum, hogy egy ilyen kis település csapata, ilyen magasra jutott a magyar labdarúgásban. Talán a sörgyár is elgondolkodhatna rajta, hogy érdemes lenne szponzorálni bennünket.

Hasonló véleményen van Tóth László is. A bőcsi csapat vezetőedzője szerint nem csak várni kell a sörgyártól a támogatást, de hatékonyabb tárgyalásokat kellene folytatni a Borsodi vezetésével.
- Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy az önkormányzat nem ad több pénzt a csapatnak. - kezdte a szakember. - Ezért is jönne jól a helyi nagyvállalat támogatása. Ugyanakkor az a probléma, hogy a bőcsi foci hiába országos szintű, ha a menedzsment még nem az. A csapat most nagyon sikeres és ezt a hullámot meg kellene lovagolni: most van olyan reklámértéke a gárdának, amivel felkelthetnénk akár a sörgyár, akár más cégek, bankok figyelmét. Az önkormányzat már tárgyalt a sörgyárral, de egyezség nem született, mert – véleményem szerint – a Borsodi ajánlata nevetséges volt. Bízom benne, hogy lesznek még egyeztetések, és sikerül olyan megállapodást kötni, amelyik előnyös lesz mind a két fél számára.

 
 
Új marketingstratégia

Természetesen a Borsodi Sörgyár zRt.-t is megkerestük, ők azonban nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Annyit azért megtudtunk, hogy bár jelenleg valóban nincs kapcsolat a gyár és a klub között, előfordulhat, hogy hamarosan lesz. A vállalatnak új marketing igazgatója van, így jelenleg a marketingstratégia újragondolása zajlik a cégnél. A Borsodi, amely korábban a labdarúgó NB I névadó szponzora is volt, és más sportágak támogatásában is szerepet vállal, nemrégiben szakított a Diósgyőr labdarúgócsapatával, de nem kizárt, hogy néhány hónapon belül tárgyalásokat kezdenek a bőcsi vezetőkkel. Addig is – mint azt az általunk megkérdezett illetékestől megtudtuk – szorítanak a helyi csapatnak, és örülnek a sikereiknek.

 

(Forrás: 100%Fradi, Fotó: Balázs Flórián)

 


előző hír archivum 2008 következőKapcsolódó cikkek:
Következő mérkőzés
Bőcs KSC
szünet

Tabella
hely csapat M pont
1. Hidasnémeti 30 77
2. BTE Felsőzsolca 30 73
3. Gesztely 30 68
4. Bőcs KSC 30 67
5. Cigánd SE 30 58
6. Edelény-Borsodszer 30 55
7. Encs VSC 30 48
8. Bánhorváti 30 47
9. MVSC 30 45
10. Aszaló SE 30 41
11. Emőd 30 30
12. Mezőkeresztes 30 30
13. Nyékládháza 30 23
14. Abaújszántó 30 19
15. Mád 30 10
16. Sárospatak 30 9
Góllövőlista
Szabó Zsolt12
Orosz Tamás12
Titkó Gergő11
Lakatos László8
Irhás Ignác7
Tóth Tamás4
Kerekes Máté3
Pataki Gergő1
El-Sherif Omar1
Nyírcsák Gábor1
 


a title=